Lees hier alles over de geschiedenis van Lida en de recente gebeurtenissen in de stad.
1 januari 1
Koning Pins de 1ste verdrijft het leger van Babrius uit Lida en kroont zichzelf tot koning. Hij maakt hiermee definitief een einde aan het bewind van de anarchisten en de democratie in de stad.
14 maart 11
Tijdens een benefietlezing van ‘Het Boek van Jij’ in de Koninklijke Schouwburg dringt een verwarde vrouw de koninklijke loge binnen en steekt kroonprins Elzero, de oudste zoon van Pins de 1ste, dood. Hoewel het nooit duidelijk is geworden of de vrouw handelde uit politieke motieven, wordt de verantwoordelijkheid voor de moord al snel bij de mensen uit het Wildergebergte gelegd. De koning zal de klap van de dood zijn zoon nooit meer te boven komen en sterft een jaar later van verdriet.
5 mei 12
Na de dood van zijn zoon besloot Pins de 1ste dat er een speciale organisatie moest komen om vijanden in het binnen- en buitenland in de gaten te houden en te bestrijden waar nodig. Daarom wordt in jaar 12, vlak voor de dood van de koning, het Bureau van Informatie in het leven geroepen, onder leiding van Robel. In eerste instantie huist het Bureau in een aparte vleugel van het Ministerie van Justitie. Pas tijdens het bewind van koning Pins de 2de groeit het Bureau uit tot een kolossale organisatie en krijgt het een eigen gebouw.
4 december 62
Op 1 december 62 sterft koning Pins de 2de op 68-jarige leeftijd aan leverfalen. Drie dagen later wordt Pins de 3de (geboortenaam ‘Romere’) in de Grootste Plek van de Dingen gekroond tot de derde koning uit de Lidaanse Pins-Dynastie. Pins de 3de is de huidige heerser van Lida. Net zoals zijn vader was hij niet eerste in de lijn van de troonopvolging. Hij had een oudere zus, Sifette, maar zij is onder verdachte omstandigheden omgekomen tijdens het zwemmen in het Koninklijke Zwembad. Uit brieven en geheime documenten blijkt dat Pins de 2de zich ernstig zorgen maakte over de geschiktheid van zijn zoon om koning te worden. Niet onterecht, zoals later zou blijken.
November 87
In het jaar 87 begint koning Pins de 3de een militaire expeditie naar het Graniethart, bron van vele grondstoffen en mineralen en een gebied dat in handen is van Babrius. Ondanks een grote inzet van manschappen en materieel wordt het Lidaanse leger met gemak verslagen door de tegenstander uit Babrius. Uit woede voor dit verraad verbreekt Babrius het bondgenootschap met Lida.
9 februari 88
Woedend over de brutale aanval van Lida op het Graniethart verbreekt de keizer van Babrius het bondgenootschap met Lida, nadat Kobrinde dat eerder al had gedaan. Hierdoor is Lida nu formeel met beide buurlanden in een staat van oorlog, een unicum in de geschiedenis van het land.
Hoe verstrekkend de gevolgen zijn van Pins’ onvoorzichtige handelen blijkt begin februari, wanneer Babrius en Kobrinde een handelsembargo afkondigen voor producten uit Lida. Tegelijkertijd dwingen beide landen koning Pins om de importtarieven voor producten uit Kobrinde en Babrius af te schaffen. De handel met zijn buurlanden vormt de basis van alle welvaart van Lida, en met het handelsembargo stort de toch al fragiele economie van het land volledig in elkaar. Fabrieken worden gedwongen te sluiten, en de eens zo levendig havens veranderen in een spookachtig stil gebied.
15 april 88
De Oogstdag vormt traditioneel één van de belangrijkste feestdagen van Lida. Op deze dag wordt de oogst uit de buitengebieden van Lida naar de stad gebracht en veranderen de straten in één grote openluchtmarkt. De Oogstdag van het jaar 88 heeft echter een treurig karakter: weliswaar staan de kraampjes nog bijna net zo vol als altijd, maar de burgers van de stad hebben door de gevolgen van het handelsembargo nauwelijks geld om eten te kopen. De meeste spullen moeten daarom weer mee terug worden genomen naar de dorpen en boerderijen, waardoor het grootste deel van de oogst verrot, en ook het Buitenvolk in de problemen komt. Het is het begin van wat uit zal groeien tot een verschrikkelijke hongersnood, later in het jaar.
5 mei 88
Ondanks de groeiende hongersnood in de stad weigert Pins de 3de in te gaan op een aanbod van Kobrinde om een diplomatieke oplossing te zoeken voor het handelsembargo. Hij is bang dat Kobrinde en Babrius hun dominantie zullen gebruiken om Lida te chanteren. Liever wacht hij af totdat de twee landen onderling weer ruzie krijgen, zodat hij de kant van één van twee van beide kan kiezen. Dit gaat wel ten koste van de levens van zijn eigen bevolking.
17 mei 88
In de kerkers van de Kamer van Eli, het grootste bordeel van de stad, wordt het lichaam gevonden van Damaso, een belangrijke agent van het Bureau van Informatie. Aangenomen wordt dat hij per ongeluk is omgekomen tijdens een uit de hand gelopen sadomasochistisch spel, maar zijn dood vormt het begin van een serie mysterieuze ‘ongelukken’ van de agenten van het Bureau in de bordelen van de stad.
9 juni 88
Wanhopig geworden door de hongersnood en de dalende fabriekslonen, gaan de arbeiders van de Wijk van het Volk voor het eerst de straat op om te protesteren vanwege het handelsembargo en het gedrag van de fabriekseigenaren. Het is voor het eerst in jaren dat er zó veel mensen op de been zijn om hun onvrede te laten horen. Aanvankelijk weet de Koninklijke Garde niet goed hoe te reageren, maar onder invloed van de agenten van het Bureau van Informatie worden de protesten met harde hand de kop ingedrukt. Het is begin van een golf van arrestaties en verdwijningen onder de mensen uit de Wijk van het Volk.
1 september 88
Ondanks vele vertragingen en een enorm uit de hand gelopen budget wordt op 1 september 88 dan toch de Wereldtentoonstelling van Lida officieel geopend. Hoewel veel attracties en gebouwen nog niet zijn afgebouwd bij de opening, vormt de Wereldtentoonstelling toch een belangrijke afleiding voor het hongerende volk van Lida. Het is alleen jammer dat de hongersnood onder andere is ontstaan omdat de staatskas diep is geraakt door de kosten van de Wereldtentoonstelling.
14 september 88
Bij een tragisch ongeluk in de moerassen van Pilo komt een tweeling van zeven jaar om het leven. Het ongeluk gebeurt wanneer de kinderen wapens vinden in één van de lijkboten die op weg was van Pilo naar het mortuarium van de stad. Het is niet duidelijk hoe de wapens in de lijkboot terecht gekomen zijn.
3 oktober 88
Ondanks waarschuwingen van het Bureau van Informatie gaan veel burgers op 3 oktober de straat op in het grootste protest tegen de koning die de stad ooit heeft gekend. Het zijn inmiddels niet alleen nog maar arbeiders die verhongeren; ook onder de winkeliers en zelfs de bourgeoisie zijn er al mensen omgekomen. De massa verzamelt zich in de ochtend op het grote plein voor de Grootste Plek van de Dingen, maar vrijwel onmiddelijk opent de Koninklijke Garde het vuur op de protestanten. In de chaos die daarop volgt worden veel mensen vertrapt, en het uiteindelijke dodental loopt tot in de honderden. Deze wrede daad van repressie zorgt ervoor dat de onvrede over het bewind van koning Pins de 3de nóg groter wordt.
14 oktober 88
Agenten van het Bureau voeren invallen uit bij de grootste Kaptka-Salons van de stad, nadat er vreemde Kaptka-kaarten zijn gevonden onder een aantal spelers. De kaarten zijn varianten van de koningsversie van Kaptka, maar in plaats van de officiële propaganda-teksten, hebben de kaarten beledigende teksten over Pins de 3de en bevat elke kaart een mysterieus symbool. Ondanks veel arrestaties en ondervragingen, komen de agenten van het Bureau er niet achter wie de kaarten heeft gemaakt, en met welk doeleinde.
18 november 88
In het centrum van de stad ontstaat er een grote lekkage in het riool, wat zorgt voor een grote stankoverlast. Het hoofd van het rioleringsbedrijf wordt opgepakt en geëxecuteerd door het Bureau voor zijn nalatigheid, maar ondanks een groot onderzoek wordt er geen duidelijke oorzaak gevonden van de lekkage. Sommige stemmen beweren dat het komt door menselijke activiteiten in de catacomben, en de trillingen die daaruit voort zouden komen.
22 november 88
De Nacht van de Onafhankelijkheid is de grootste nationale feestdag van Lida. Op de Nacht van de Onafhankelijkheid drommen de inwoners van de stad samen op het Stadsplein in de Wijk van het Leven om naar de vuurwerkspektakels te kijken en naar muziek te luisteren. Dit jaar is de beveiliging rondom de Nacht van de Onafhankelijkheid nog groter dan anders, vanwege de hongersnood en de onrust. Er zijn zelfs mensen die beweren dat er iets groot staat te gebeuren in de stad…