Over Lida

"En later, wanneer alles verdwenen is, zullen ze zeggen: 'hier was een wereld die net zo echt was als die van ons, vol mensen die net zo waren als wij"'

- Uit: Het Boek van Jij

Over De Wentel

De Wentel is de nieuwe transmediale verhaalwereld van De Werelden van Schalk, een initiatief van schrijver en theatermaker Sytze Schalk. De verhalen van De Wentel spelen zich af in Lida, een magisch-realistische stad die gebaseerd is op het Europese fin-de-siecle, met een eigen architectuur, geschiedenis, religie, economie, gebruiken, muziek, theater, en nog veel meer.

De Wentel komt de komende jaren tot leven in interactieve theatergameseen online verhalenplatform, graphic novels, en een eigen kaartspel: Kaptka. De keuzes van de spelers in deze projecten beïnvloeden de verhaalwereld: zij bepalen de toekomst van Lida!

Onderzoek

Met De Wentel willen we een ‘levend’ verhaal creëren, een unicum in het Nederlandse theater. Geen enkel project uit De Wentel staat op zichzelf, maar alle projecten zijn met elkaar verbonden. Op deze manier wordt De Wentel een levend en constant evoluerend project waar het publiek mede-eigenaar van wordt. Met De Wentel onderzoeken we op deze manier niet alleen nieuwe vormen van verhalen vertellen, maar ook nieuwe samenwerkingsverbanden, en nieuwe relaties tussen maker en publiek.

Als onderdeel van zijn onderzoek houdt Sytze een blog bij over het maakproces en zijn inspiratiebronnen. Zijn blog vind je hier

De Werelden van Schalk

De Werelden van Schalk is een initiatief van schrijver en theatermaker Sytze Schalk. Met De Werelden van Schalk maakt Sytze universums om te ontdekken en verdwaald in te raken. Vol plekken die in de verste verte niet bestaan, maar waar je toch in zou willen wonen.

In de werelden van Schalk vind je verhalen die speciaal voor jou en speciaal met jou zijn gemaakt. Verhalen die ontregelen en ontroeren, en die zich uitstrekken tot ver over de grenzen van het internet: in het theater, in spellen, in boeken, strips, en in wie weet nog waar verder.

Partners & Contact

Voor de projecten van De Wentel werken we samen met een groot aantal partners en subsidiënten, waaronder: Transmedia Storyteller, Theater aan het Spui, Het Nationale Toneel, MAPLAB, Lectoraat Performatieve Maakprocessen (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht), CWI, Fonds Podiumkunsten, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en vele anderen.

Contact

Mail voor vragen, ideeën en opmerkingen naar info@dewereldenvanschalk.nl, of bel: 06 28 32 07 80